top of page

Lakto-Fermantasyonda Sık Karşılaşılan Hatalar




Lakto-fermantasyon yaptınız ve kavanozunuzda her şeyin yolunda gidip gitmediğini mi merak ediyorsunuz? Bir sorun olduğunu mu düşünüyorsunuz? Öncelikle panik yapmayın! Lakto-fermantasyon oldukça güvenlidir. İyi bakterilerin yarattığı asidik ortam sayesinde zararlı bakteriler asitliğe dayanamadıkları için gelişemezler. Bu nedenle botulizm, salmonella, listeria, E. coli veya başka bir kontaminant riski son derece düşüktür.


Aslında, fermantasyon çoğu çiğ sebzeden ve konserve gıdadan daha güvenlidir! Eğer lakto-fermantasyonunuz başarısız olursa, bunu zaten anlarsınız; kötü koku, yüzeyde tüylü küf tabakası, farklı renkler vb. Kavanozunuzda oluşabilecek farklı durumları keşfetmek için okumaya devam edin. Bazı durumlar normalken, diğerleri bir soruna işaret edebilir.


Fermantasyon Yüzeyinde Beyaz Tabaka Olması Normal Midir?


Lakto-fermantasyon kavanozunuzun yüzeyinde beyazımsı bir tabaka varsa, muhtemelen "Kahm mayası" olarak adlandırılan bir biyofilmdir ve genellikle zararsızdır. Bazen mikroorganizmalar, fazla koku yaymayan ince, beyaz bir biyofilm oluşturabilirler. Bu film, fermantasyon kavanozunuzdaki sıvının yüzeyinin tamamını veya bir kısmını kaplar. Kahm mayası, fermantasyon sıcaklığı yüksek olduğunda (25°C'nin üzerinde) veya salamura az tuz içerdiğinde ortaya çıkabilir.


Bu biyofilm sağlık açısından zararsızdır. Ancak tadı kötüdür, sebzelerin dokusunu ve tadını değiştirebilir. Bu nedenle, bu filmi bir kaşıkla çıkarmak ve kavanozu soğuk bir yere almak ve tuz oranını arttırmak daha iyidir. Fermenti serin bir yerde tutmak, Kahm mayasının gelişmesini önleyebilir veya azaltabilir. Eğer sürekli tekrar ortaya çıkıyorsa bu durumda yeniden başlamanız önerilir.


Kavanozun Dibindeki Beyaz Parçacıklar Nedir?


Kavanozun dibindeki beyaz tortular normaldir, bunlar kısmen ölü maya,bakteriler veya parçalanan sebzelerdir. Lakto-fermantasyonda, yüzeyin altında gerçekleşen her şey zararsızdır.


Fermantasyonumda Küf Varsa Ne Yapmalıyım?


Küfler toz gibi, keçeli veya tüylü bir görünüme sahip olabilir. Genellikle mavi, yeşil, gri, turuncu, pembe, siyah veya bazen beyaz olurlar. Fermantasyon kavanozunuza küf yerleşmişse, ne yazık ki atmak ve yeniden başlamak zorunda kalacaksınız. Bakterilerin aksine spontane üreyen küf mantarları genellikle toksiktir. Tekrar başlamadan önce bulaşmayı engellemek için ekipmanınızı ve ortamınızı dezenfekte etmeyi unutmayın.


Küf oluşumu sebebi, sebzelerin salamura tarafından yeterince kaplanmadığı ve bu nedenle oksijenle temas ettiği içindir. Bir dahaki sefere, lakto-fermantasyon için kapsamlı kılavuzumuzu uygulayın.


Koji ve tempeh gibi bilinen kültürler haricinde küflü gıdaları yemenizi önermiyoruz. Ancak, birçok fermantör, özellikle fermentin çok küçük bir kısmı olduğunda, küflü kısmı çıkarır ve iyi bir koku ve dokuya sahipse altındaki sebzeleri tüketir. Fakat az da olsa toksik maruziyet ihtimali hala vardır.


Fermente Sarımsağım Neden Mavi veya Yeşil Oldu?


Sarımsak fermantasyon sırasında bazen mavi veya yeşile döner. Bu normaldir ve zararsızdır! Bu renk değişimi, sarımsaktaki sülfür bileşiklerinin fermantasyon sürecindeki asitle veya oksijenle reaksiyona girmesinden kaynaklanmaktadır. Bu, fermente sarımsağınızın tadını veya dokusunu etkilemez.


Sebzelerin Renginin Fermantasyon Sırasında Değişmesi Normal midir?




Evet, sebzelerin rengi fermantasyon sırasında genellikle matlaşır. Pancar veya kırmızı lahana gibi bazı sebzeler kavanozun geri kalanını renklendirebilir. Ancak, dramatik bir renk değişimi varsa, bu kötüye işarettir. Son derece nadir görülür, ancak örneğin havuçlarınız siyaha dönerse, lahananız pembe olursa veya karnabaharınızda turuncu lekeler olursa ve mantıklı bir açıklama yoksa o partiyi atmanız gerekir.


Salamuram Bulanıklaşmalı Mıdır?

Evet, lakto-fermantasyonda salamuranızın hafifçe opak ve beyazımsı hale gelmesi tamamen normaldir, tehlikeli değildir! Fasulye veya salata gibi bazı sebzeler, birkaç gün içinde salamurayı beyaza dönüştürecektir. Bu, iyi bakterilerin işlerini yaptığı anlamına gelir! Yüzen parçacıklar sonunda kavanozun dibine çökecek ve salamura zamanla biraz berraklaşacaktır.


Salamuram Neden Yapışkan Hale Geldi?


Lakto-fermantasyonda salamura yapışkan hale gelebilir, ancak bu olay zararsızdır. Zararsız bakteriler tarafından oluşturulur. Olası nedenler: Fermantasyon sıcaklığının çok düşük veya çok yüksek olması, dış bakteri kaynağı (peynir altı suyu vb.), veya çok tatlı sebzeler (örn. pancar) olabilir.


Salamuramdan Kabarcıklar Çıkarıyor! Bu Normal midir?



Evet, tamamen normaldir! Fermantasyon iyi gidiyor ve kapta karbondioksit oluşturuyor. Küçük kabarcıkların işlerini yapmalarına izin verin. Öte yandan, kavanozunuzda kabarcık yok ve fermantasyon belirtisi yok mu? Hala tarifinizin ilk günlerindeyseniz, sabırlı olun. Fermantasyon her zaman görünür olmayan bir süreçtir. Fermantasyonunuz ilk birkaç gün çok aktifti, ancak o zamandan beri yaşam belirtisi yok mu? Bu da tamamen normaldir. Bazı fermantasyonlar ilk birkaç gün çok aktiftir ve sonra sakinleşir.


Lakto-Fermantasyonun Kükürt Kokusu Normal Midir?


Olabilir. Bazı fermente sebzeler fermantasyondan sonra kükürt kokabilir, ancak yine de lezzetlidir ve zararsızdır. Soğan, turp, lahana, karnabahar vb. kükürt kokabilir. Bu koku genellikle fermantasyonun ilk günlerinde mevcuttur ancak uzun süreli fermantasyonla kaybolur.


Fermantasyonum Sirke Kokuyor, Ama Ben Eklemedim


Fermantasyon sonunda sirke kokusu tamamen normaldir. Sebzelerinizin daldırıldığı ortam daha asidik hale gelmiştir ve bununla birlikte, sirkeyi anımsatan bir koku ve tat gelir. K

Lakto-fermantasyon laktik asit içerir, oysa sirke asetik asitten oluşur. Sirke genellikle daha baharatlı kokar ve tada sahiptir.


Kavanozum Çürük Gibi Kokuyor



Lakto-fermantasyon çürüyen sebze kokusu vermemelidir. Eğer kötü koktuğundan eminseniz atın, sağduyunuzu kullanın.


Sebzelerimin Yumuşaması Normal Midir?


Evet, sebzeler fermantasyon sırasında yumuşama eğilimindedir. Endişelenmeyin, hala çok lezzetlidirler. Dokuyu etkileyen birkaç faktör vardır: Fermantasyon süresi, tuz konsantrasyonu, sıcaklık ve kullanılan sebze türü.


Fermantasyonum Çok Tuzlu! Ne Yapabilirim?


Tuzu yanlış tarttınız veya fazla mı döktünüz, sorun değil. En kolay çözüm, hemen durulamak veya tam ölçüye gelene kadar daha fazla sebze eklemektir. Tuz içeriği fermantasyon sırasında azalmaz. 1. günde çok tuzluysa, 30. günde de aynı derecede tuzlu olacaktır.


Fermantasyonunuzun, yemeye hazır olduğunuzda çok tuzlu olduğunu fark ederseniz, durulayabilirsiniz (ancak çok fazla tat ve besin kaybedersiniz) veya başka bir seçenek olarak, aşırı tuzlanmış fermantasyonunuzu az (veya hiç) tuz içermeyen diğer yemeklere ekleyerek tüketin.





Lakto-fermantasyon, binlerce yıldır kullanılan doğal ve güvenli bir gıda koruma yöntemidir. Fermantasyon sürecinde en önemli kural, duyularınıza güvenmektir - eğer kötü kokuyorsa veya kötü bir görünüşe sahipse, atmalısınız. Ancak çoğu durumda, gördüğünüz değişiklikler doğal fermantasyon sürecinin normal bir parçasıdır ve endişelenmek için bir neden yoktur.

 
 
bottom of page